2009. augusztus 31., hétfő

Időgazdálkodás - Link a sorstársaknak

Ezt a linket kaptam Vacskamatitól a sirámaimra. SZUPER. Köszi szépen. Azt hiszem, ez nálam is működni fog.

A link: http://charmed.animehq.hu/blog/2009/03/23/flylady-tedd-rendbe-a-lakasod-tedd-rendbe-az-eleted/

Mindenkinek küldöm akinek van lomtalanítanivalója/néha kuplerája!! :-) Magamra ismertem, mint izzig-vérig SHE.

Egy kis részletet bemásolok a blogból.

Marla szerint kétféle ember létezik.

  1. Sidetracked Home Executive (SHE) - vagyis a szétszórt otthonfelelős. Bepánikol, ha túl nagynak látja a feladatot maga előtt, és inkább neki se kezd. Bele lett nevelve, hogy csak akkor jó valami, ha tökéletesen megcsinálja, ezért inkább meg se csinálja. Gyerekkorában takarítással büntették, ezért semmi kedve rendet tartani, hiszen “semmi rosszat nem tett”. Vagy egyszerűen már a szülei is szétszórtak voltak, ezért ezt tanulta meg. A figyelme csapong, nehezen összpontosít. A program főleg nekik szól.
  2. Born Organised (BO) - vagyis rendszeretőnek született. Az ilyen embereknél minden élére van állítva, és nekik teljesen evidens, hogy kell rendet tartani egy lakásban, el se bírják képzelni, hogy másnak miért nem megy. Az ő fő problémájuk az, hogy képesek túllihegni a dolgot, és a tökéletességre való törekvésben kiégnek. A kis lépések segítik őket a mértéktartásban, és abban, hogy ne a tökéletesség uralja az életüket. A program nekik olyan szinten is segíthet, ha például a gyermekük SHE, és a program segítségével ahelyett, hogy elriasztják őket, meg tudják velük szerettetni a rendrakást mindenféle erőltetés nélkül. Tankönyvi példa például, amikor a BO szülő közli a SHE gyerekével, hogy “rakj rendet a szobádban”. Szegény gyerek teljesen megijed, hogy hol kezdje. Célszerűbb konkrét feladatokat adni, amik átláthatók és viszonylag hamar befejezhetők, ezáltal nem érzi úgy, hogy kilátástalan a helyzet, pl. szedjük fel a zoknikat a földről, tegyük el a könyveket, vagy akár játékot is csinálhatunk belőle: rakj helyére minden piros/gömbölyű dolgot.
A program alappillére a kis lépésekben való haladás (babysteps). Marla eredeti fogadalma, a mosogatófényesítés (shining your sink) is egy ilyen kis lépés volt. A mosogatófényesítéshez nem kell semmi különleges dolog, csak szép fényesre kell sikálni a mosogatót. Ha tele van mosatlannal, azt ki kell venni, és úgy (nem kell előtte elmosogatni!!). Ennyi. Az egész konyha jobban néz ki, ha csillog a mosogató. Az a csoda az egészben, hogy a tisztaság “terjed”, vagyis általában ha az ember kisikálja a mosogatót, akkor már körülötte is feltörölget valamennyire, vagy mégiscsak elmossa azt a két mosatlan bögrét. (De ha nem, az se baj.


A Flylady be is bepillantottam. Szerencsére tudok annyira angolul, hogy elboldogulok vele. Ha meg nem, megoldom. Na, puszi.

Időgazdálkodás - Avagy feltalálni a spanyolviaszt

Nem szándékozom feltalálni a spanyolviaszt. Viszont sokkal jobban be kéne osztanom az időmet.
1001 dolgot akarok csinálni önszántamból, sok mindent kell csinálnom muszájból. És bele is lehetne paszírozni egy hétbe sok elvégzett munkát, (vannak akik tudják, akkor én miért nem?)
HA jobban megtervezném a dolgaimat.

Időgazdálkodásról kéne nekem szakirodalom, meg jó példa. Akinek van olyan megosztaná?

1. Egyszóval megpróbálok szigorúbban bánni magammal. Avagy először a munka, aztán a szórakozás elv.

2. Többet fogom használni a naptárt, mert feledékeny is vagyok.

3. HA ezek nem működnek, akkor esetleg visszább veszek a terveimből/álmaimból. Addig nem.

4. Sajnos ezekhez nem lóghatok annyit a neten mint szoktam. Tudomén.

2009. augusztus 27., csütörtök

Kert - Új szerzemények


Nyári alma. Sok volt, finom volt, szép volt. Kicsit túl sok is. Fogadok jövőre nem is fog virágozni. :-( Tipikus hiba. Meg kellett volna ritkítani tavasszal, de mint annyi minden ez is elmaradt.

Na, aki meglátja ezt a képet gondolhatja. Nooooormális ez nő? Nem tudna valami szebb hátteret annak a 3 cserépnek, ha már blogban akarja mutogatni!?

Most is itt vannak, ez a valóság. Meg a házunk külső fizimiskája. Lehetne rá költeni rendesen. Időnként fel fog bukkanni a képeken, ne tessenek megijedni! Lesz az majd szebb is, csak sokára. Nagyon sokára.


A keresztben csíkos levelű díszfű majd idővel (néhány év) nagy lesz, úgyhogy meg kell gondolnom hová rakom. Nem passzol bárhová.

Becsempészek egy tavaly őszi képet. Valami ilyesmi lesz belőle is, csak még csíkos is. Úgyhogy elég feltűnő jelenség.

A kicsiben cickafark szinkeverék van. Pasztelrózsaszin árnyalatai voltak virágzáskor. A tatai Víz-Zene-Virág fesztiválról van, mint vásárfia. Nem vagyok egy nagy költekező, ez volt az egyetlen dolog amit vettem. Szegény azóta sínylődik a cserépben, ideje kiültetnem végre. A helye "Olaszországban" lesz. Megy a füge mögé a zsályákhoz, levelendulákhoz.

A harmadik cserépben golgotavirág van. Örökzöld futó. Nővéremtől kaptam. Vetett magot, lett néhány cseréppel, azóta jól megnőtt. Kaptam egyet. Itt még tanakodásban vagyok mire is fusson fel, hová is tegyem?

Néhány kép a kertből:
Naspolya jó sokat fog teremni.

A bizonyíték a fügéről. :-)Más "gondom" is van kertügyileg. Soha ne legyen persze nagyobb gondom az életben!
20 pici sövénybukszusnak kell kitalálnom a helyét. Szintén nővérem szaporította. Most lehetnek 3 évesek. Szombaton jönnek, akkor lesznek kiásva az eddigi helyükről. Később is lehet majd őket pakolgatni, de jó lenne inkább belőni a helyét elsőre. Bírja a napot is meg az árnyékot is. Ágyásszegélynek gondoltam annó, de még ki kell találnom konkrétan hová is passzolna igazán.

Még egy kép, hogy legyen virágos is. Nagyon finom illata van. Ez mondjuk meglepett.

Na, megyek dolgozni.

2009. augusztus 24., hétfő

Szeged

Megjöttünk mi is a 4 napos nyaralásból. Jó volt és nagyon kellett. Fényképet nem csináltam, pedig lenne miről.
Sógornőmnél voltunk Szegeden. Kényelmesen, otthonosan, punnyadósan, sétálgatósan. Remek város nyaraláshoz.

Ami volt: Sok sok szökőkút, meg szobor. Kicsit (nagyon) szökőkútfüggő vagyok. A víz látványa jöhet mindenhogy. A Tisza viszont lehangolóan néz itt ki.
Botanikuskert most kimaradt.
20-án este bementünk a tüzijátékra. Vera első alkalma volt. Várta. Helyes volt nagyon. Igyekeztem felkészíteni, hogy nagyokat fog durranni. Na, ettől félt is. A szép látvány nem korrigálta eléggé a durranásokat. Ahogy láttam a korosztálya inkább félt mint élvezte, úgyhogy jövőre kihagyjuk. Lehet, hogy a jobb hallásuk miatt.

4 nap nem otthon, szép helyen, net nélkül. Felírnám mindenkinek receptre.

2009. augusztus 15., szombat

Élet nagy kérdései III.

Mit vegyek fel?

:-))

2009. augusztus 13., csütörtök

Kert - Szerintem érdekes



Ezeket az árnyékliliomokat kb. két éve ültettem ide, a bokrok alá. ( orgona és labdarózsa közé) Tök egyformák voltak, a körülmények is igen hasonlók, mivel közel vannak egymáshoz. Bár a baloldali egy viszonylagos puklin van, még az esővíz is jobban lefolyik vagy a bokrok gyökerei vannak magasabban, nem tudom pontosan mitől, de tisztán látszik, hogy a baloldali mennyivel csenevészebb, nem is virágzik.
Szerintem ez érdekes, hogy ekkora különbség bírt kialakulni.
Tavasszal költözik új helyre a baloldali és beköltözik ide egy még tűrőképesebb kedvenc. Vinca minor. Valamilyen meténg.

Megbeszéltük Verával, hogy költözik a ló. Valamiért cserébe.
- Mit kapok?
- Mit szeretnél?
- Cukorkát, csokit, karamelt.

Ma még hozzátette... és marcipánt.

:-)))

2009. augusztus 10., hétfő

Búcsú egy hintalótól..

Nagyon szeretem ezt a hintapacit. Fa, elnyűhetetlen....használtan vettem a piacon. Vera is sokat játszott vele. Mindenfélét, nemcsak amire a felnőttek gondolják hogy való. Júniusban odaigértem unokatesóméknak, ahol most volt egy éves a csemete, vagyis következik a hintalókorszak, Vera meg azért lassan kinő belőle.

... Már csak el kéne vinni. Mit fog hozzá szólni? Nem tudom, de racionálisan az jön, hogy adjuk annak, aki nagyobb hasznát veszi. Nem ragaszkodik extrém módon mindenhez, de ezt a pacit szerette. Meg én is. 100-szor különb egy műanyagszörnyetegnél. Félreértés ne essék, legónak tökéletes a műanyag.

Kerestem képet ahol használja. 2007.05.05-én ilyenek voltak.
Vera most ilyen.


A hintaló meg ilyen üresen.
Le kéne varázsolni azt az elszállítást...Tartok tőle ordítás lesz belőle.

2009. augusztus 3., hétfő

Az élet nagy kérdései kettő

Párbeszéd egy hete:
-Anya, Nekem lesz kistestvérem?
Na, erre azt feleltem amit tudok:
- Nem tudom, még az is lehet, hogy nem.
Gondolkodás nélkül jött a következő kérdés:
-Akkor lehet macskám?

:-))