2013. január 20., vasárnap

Peru - Nasca vonalak

Amikor megtudtam hogy újra lesz Kultúraquiltek nagyon megörültem. Igazi varrós kihívás. Téma: Peru.
Rögtön két téma ugrott be. Machu Picchu. Gyönyörű, de meghagyom másnak a próbálkozás lehetőségét. A másik a Nasca vonalak. Ennél maradtam, mert annyira kívánkozik textilre.

Ekkor jött egy kis kutatás. A Föld egyik rejtélye. Minek csináltak rég kihalt indiánok olyan ábrákat a sivatagba ami csak jó magasból látszik és onnan kivehető. Kerestem képeket.
Kedvencnek kínálkozott a majom.
De a pók is jól megvarrható lenne.


Aztán nekiálltam a megvalósításnak. Rajzoltam egy majmot. Nem használtam nyomtatót. Szándékosan. Úgy voltam vele, hogy ha régen egy csomó követ pakolgattak én is csak kibírom. Az alap szín kiválasztása is elég gyorsan ment. Első fázis.
Nem szándékoztam fotórealisztikus munkát csinálni. Egyrészt nem is tudnék :) meg stilizáltat akartam. Eldöntöttem, hogy a majom bizony türkiz lesz. Úgyis mivel azért a sivatagba víz kéne leginkább.

Itt következett egy időrabló kitérő. Kivágtam a mintát papírból. Igazából feleslegesen. Egyszerűbb és gyorsabb lett volna újra simán rárajzolni a ragasztófátyolra. Úgyhogy kivágtam, átrajzoltam a ragasztófátyolra, aztán felvasaltam a kiválasztott anyagra. Saját festés. Naná.

Körömvágóollóval óvatosan kivágtam az anyagot a vonalnál. A majom farka keresztbe kb. 0,5 cm. Csak úgy mondom.
Nem ám ilyen pazarló módon szoktam szabni. :) Úgy voltam vele, ha már vágok, akkor úgy hogy a negatív is használható legyen a jövőben másik munkához. Ezért vágtam lassan, és óvatosan.  Felvasaltam a türkiz majmot. Majd elkészítettem a szendvicset. Szakszó. Fedlap/közbélés/hátlap. Elkezdtem a majmot körbevarrni. Kézzel.
Itt még úgy gondoltam, hogy alapvetően álló helyzetű lesz a kép. Varrtam tovább. A folytatás géppel, fehérrel, stílizált vonalakkal ment.

 Méretrevágtam egy A4-es lap segítségével és mivel este lett, inkább elmentem aludni. A befejezés és a leírás elkészítése maradt az utolsó napra.

Lehet mégse kellett volna aludni rá egyet. Jóóó nagy fejtörést okoztam magamnak. Másnap, vagyis ma eszembe jutott, mi lenne, ha a keretezésbe bevenném a gyönyörű szőttesek világát is.
Keresgélés. Inspirációs kép.
Számomra ez nagyon Peru. Varrok egymáshoz jó bátran erős színű anyagokat mint a képen, aztán az lesz az a keskeny csík ami körbeveszi a képet. Aha. Vagy mégse? Némi (nem kevés) hezitálás után anyagok elő. Próbálgatás. Jó lesz? Nem lesz? Csináltam egy csíkot.
Csak egy keskeny, 7 mm résszel futott volna körbe a képen, de végül nem varrtam fel. A kecsua asszonyok szőttesei és színei végül nem kerültek fel, hanem egy nagyon sötétkék pánt. Maradjunk a minimálnál. :)  Valami pink hímző fonallal úgy hímeztem volna még rá. De közelgett a határidő, meg a sötétedés, ami a fotózás ellensége, úgyhogy körbevarrtam simán.  És késznek nyilvánítottam. Közben nem néztem mit csináltak mások a témában. A fotózással küzdöttem egy sort, nem is lett az igazi. De jelenleg ez van róla. Így fog felkerülni.Ez a hosszú története. Most egy rövidebb leírást megcsinálok a http://kulturaquiltek.blogspot.hu/
-ra. Ide teszik fel a többiek is a munkáikat. Biztos vagyok benne hogy lesznek köztük igen csak pazarak és sokfélék.


A forrásmegjelöléseket, meg egyéb linkeket majd pótolom holnap, arra most már nincs erőm.1 megjegyzés:

lychnis írta...

Nagyon jó ötlet volt ez a Nasca-majom.Élőben akartam elmondani,de remélem hamarosan jobban leszel
Gabi