2008. november 7., péntek

Textilfestés otthon

Olyat csináltam, amit eddig soha, otthon festettem a procionnal. Társaságban azért szórakoztatóbb, otthon meg gyorsabb. Lett siker is, meg pofáraesés is. Nagy.
Ezek voltak a kiindulási anyagok.

A kék hímzéses, fehér terítőn már vacilláltam egy ideje, hogy be kéne festeni. Régi kézimunka, még nagymamám csinálta, a szekrényben áll évtizedek óta. A közepén már megsárgult az anyag, abból nem tudok már fehéret csinálni, nagy valószinűséggel . Gondoltam inkább befestem barnára és beillesztem valamibe. Leginkább párnának tudom elképzelni. Persze ez nem olyan, mint amikor valami fehér méterárut befestünk, ha nem sikerül, bármikor kapható másik ugyanolyan. Egy kicsit megremegett a kezem, amikor a mosószódába tunkoltam.

A szürkéből lett ez. Konkrét céllal, táska lesz belőle.

Molinóból festettem ilyet is.

Ezen csak kísérleteztem, mennyire szívja fel a festéket a hajtogatott anyag.
Most jön a pofáraeséses rész. :-(( A maradék porokon kívül, sajnos felhasználtam egy régi zöld festékoldatot is. Na azt nem kellett volna. Döglött volt és ez persze nem látszott rajta. Szerintem még a januári közös festésről hoztam haza, úgyhogy gondolhattam volna. :-( Hozzákevertem a friss fukszia porhoz és kaptam egy mesés aranybarnát. Beletuszkoltam csipkét, terítőt, mintás pamutot. És nagyon örültem, mert szépek voltak. Gondolatban már vállon veregettem magam, amíg el nem kezdtem kimosni őket. Akkor az összes régi festék kijött, csak a friss rózsaszín fogta be az anyagokat.
Itt vannak.


Persze így is fel tudom őket használni. Óvodában úgyis jön majd a teljes rózsaszín korszak.
Volt sikerélmény is. Csináltam egy szürke sorozatot is.

A leghalványabb, meg a kis fehérmintás nagyon tetszik. Rögtön el is kezdtem gondolatban tervezni, mit is kéne belőle csinálni.
A terítőről nem csináltam képet, a nyugalom megzavarásra alkalmas lenne. Barbie rózsaszín terítő, nagy kék rózsákkal. Azt mindenképp átfestem.

8 megjegyzés:

zazálea írta...

Próbálom leszűrni a tapasztalatokat, de úgyis elkövetem én is majd... Várom a kész dolgokat is, aztán nehogy félkész maradjon... :):):)

kastanie írta...

tanulsásos írás és ismerős érzések

katafolt írta...

Az az aprómintás igazán mesés lett.
A pofáraesés meg nem is olyan rémes,persze,te tudod,mit vártál...

ezkriszti írta...

Az aprómintást pont ezért vettem, pedig az én szememben drága volt. Kicsi darabokat fogok belőle mindenféle halvány szinekre festeni. A rózsaszineknél a végeredmény nem lett rossz, de menetközben gyökeresen mást mutatott!

F.Gina írta...

Ez olyan mint a tűzzománc, a halványlilára festett cuccokból lesz a mélylila, a drappból a csokoládébarna. Sohasem tudod, hogy milyen lesz a végeredmény. De pont ezért izgalmas, nem ?:))
A receptet próbáld ki, tényleg nagyon finom!

cicó írta...

Nem tudom mi bajod teljesen korrekt szinek :))) Még a csipke is :)
cicó

ezkriszti írta...

A tűzzománcról sajnos csak annyit tudok, hogy nagyon tetszik. :-)

ezkriszti írta...

Nem is a színekkel van bajom, hanem hogy kb. szöges ellentéte annak, amit kigondoltam! De sebaj, tényleg felhasználhatók így is.