2009. április 9., csütörtök

Gondolatok a varrásról, meg a határidőkről és az alkotó-vállalkozókról

Sokat dolgoztam mostanában, Húsvéti előkészületekkel sehogyse állok... DE!!! ma déltől szabizok és roppantul élvezem a kitört tavaszt. Lesz kertezős bejegyzés is. :-)
Miért is ez a magyarázkodás? Adós vagyok a kreatív varrós közösségben, (elég rendesen) elmaradt, másoknak ígért munkákkal. (Nem csinálok teljes felsorolást, mert hosszú és így is nagyon nyomja a lelkemet. Önmérsékletet kellett volna gyakorolni a jelentkezéseknél, -pláne ismerve a tempómat-, de olyan csábító volt a közös játékok lehetősége.
A lényeg.

Dixikének fogom küldeni az önarckép-féleségemet. M(ilyen) vagyok játék.
Még nincs kész, de összeállt. Közben olvasom Katafoltnál, hogy ő is csúszik picit a küldésével, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy megérti.

Én Ilditől kapom és már megjött a kézbesítő, hogy kétszer próbálták kihozni, de persze hogy senki nem volt itthon, hogy átvegye. Szóval a postán van! Dixikét is és Ildit is ismerem személyesen, mondanom se kell nagyon kiváncsi vagyok.

Leírom a gondolataimat az alkotó-kézműves-iparművész vállalkozásokról, ami már régóta kikivánkozik belőlem és időnként felbukkan a téma az általam olvasott blogokon.

Sokféle tehetség van. Néhány ember szép tárgyakat képes alkotni. Abszolút örömforrás létrehozni őket. (Most a saját kútfős dolgokról beszélek.) Értő társaknak megmutatni, együtt örülni, már tiszta "ópium". Legális. :-))
Sok ilyen tehetséges varró van Magyarországon.

Vannak emberek, akik meg tehetséges marketingesek, született kereskedők és jó üzleti érzékű vállalkozók.
A kettő metszete viszont nagyon kicsi. A foltvarrók között szerintem kevés a sikergyanús vállalkozó, ahogy a néprajzosok között is.
A kettő külön világ. Vannak páran, akik tudják mindkettőt, de ez nagyon-nagyon kevés.

Pár éve a rádióban hallottam egy beszélgetést valamelyik általam is kedvelt, népszerű színésznővel. Meg nem mondom ki volt már. Egy mondat viszont nagyon emlékezetes maradt.
Szabadúszó lett, és akkor kezdett el igazán szárnyalni, amikor menedzsere lett. Nem ment neki a kereskedés/magamat eladás./ Utálta. Ezt most csinálja a menedzsere, akinek ebben van tehetsége. Neki pedig marad a játék öröme. A pénzen pedig osztoznak bizonyos %-ban. Idővel szerintem kialakul ez az iparművész/kézműves kategóriában is.

Egyszer írok a lopás/inspirálás/saját-spanyolviaszról is, mert arról is van mit beszélni.

9 megjegyzés:

lomaquilt írta...

Igazad van mindenben. Sajnos a vállakozásoknak (kisvállalkozásról beszélek) nincs nálunk nagy divatja (?!) Én próbáltam körbenézni, hát megijedtem a szabályozók és egyebek rengetegében. Sajnos nem csak tőke, hanem "háttér" is szükségeltetetik hozzá. Biztos létre lehetne hozni valami kis közösséget, ahol értékesiteni lehetne dolgokat. Jó persze az internet, de szerintem egy igazi bolt lenne a nyerő, ahová mindenki bizományosan beadná a cuccait.

csutkailda írta...

Teljesen egyetértek Veled.
Belőlem is hiányzik a kalmár-vér.

ezkriszti írta...

Szerintem is érdemes lenne szövetkezni valamilyen formában, de akkor is kell még valaki aki üzletileg is motor a társaságban. Vagy megmaradni a hobbiból, magamnak csinálom kategóriában.

Csutkailda! Örülök, hogy erre jártál. Vagyunk így egy páran.

Marika írta...

Köszönöm ,hogy jártál nálam .Nincs csoportom egyedül vagyok csak magam tanitgatom . A környéken csak Tatabányán van,oda szoktam menni közösvarásra.

Colette írta...

Sajnos nagy igazságra tapintottál rá, de egy posztot a SIKER maga is megérne. Lehet, hogy nem csak mennyiségi siker van, hanem minőségi is??? Be kéne érni vele:)))

gubike írta...

Valahogy eltűntél, remélem nincs semmi baj, és csak elfoglalt vagy.

hildiko írta...

Kedves Ezkriszti!

Tetszenek a munkáid.
Varráshoz ajánlok neked kellékeket, jóval a bolti ár alatt. Akár cserélhetünk is. Gombok, cipzárak, barna pamut csipke, fényes vékony barna és piros szalag, vajszínű cakkos szélű szalag.
Ha érdekel írj e-mailt, és küldök fotókat is.
Üdv: Hadháziné Ildikó
hildiko74@gmail.com

Vacskamati írta...

Kriszti, merre jársz? :( Remélem nincs baj..

Szera írta...

Miért érzem úgy, hogy teljesen egyetértek?! :)