2009. november 14., szombat

Kert - November


Egy..., csak egy virág nyílik még. Krizantém. Eléggé összenőttek már a tujával, nyáron nagyon itta előle a vizet. Kora tavasszal átültetem új helyre.
Most egy kis kerti okosítás jön, akinek nem inge, ugorjon!! Totál kezdők maradjanak.
Egyébként is szereti, ha időnként szétszedik, odébb rakják. Mármint a krizantém. Kora tavasszal jól lehet szaporítani is.
Ha van esetleg cserepes apróvirágú krizantémunk, ami ontotta idén a virágot (kinek nincs :-))) Azt viszont nem kéne most kiültetni a télbe. Saját tapasztalat. Nem sok esélye van a megmaradásra úgy. Két eset közül választhatunk.
Levirágzott. Megköszönjük neki lélekben, hogy a levele se látszott a sok virágtól, majd nyugodt szívvel kidobjuk a komposztra.
B verzió. Így ahogy van cserepestől (100% tőzegben van fogadok) fagymentes vagy picit fagyos, védett helyre visszük idénre. Nagy ritkán meglocsoljuk kicsit. Aztán tavasszal levágjuk a régi szárat és kiültetjük. Ha életben maradt, jövőre már nem kell eljátszani vele ezt, kint telelhet már nyugodtan.

Folytattuk a levél gyűjtést. Az őrült nagy szél gyakorlatilag zölden tépte le az orgonáról.
Vera is segített. Kicsit.


A borbolya meg bordóról pirosra váltott. Ezt minden novemberben megteszi.

No meg a mohák! Azokról nem csináltam képet, de ez a hideg-nedves, amúgy pocsék idő nekik remek. Majd kicsattannak.
Most jön egy kakukktojás tavaszi.

Hogy kerül ide?? Leginkább, mert tavasszal nem volt időm blogolni, dolgoztam mint az őrült.
Fehér nárcisz és fürtösgyöngyike. Egyszerre nyílnak, szerintem marha jól néznek ki együtt, pláne ha sokan vannak. Mi köze az őszhöz?? Van. Nem tudom miért jó ez neki, de a fürtösgyöngyike ilyenkor fogja magát és kihajt. Frissen üdén. Csak a levele, de az is annyira jópofa. Praktikusan is ki lehet ezt használni. pl. jelzőnövénynek. Egy párat tettem a liliomok köré is. Kora tavasszal, meg ősszel, amikor a liliomból semmi sem látszik, a fürtös gyöngyike pont mutatja magát, meg azt, hogy óvatosan! Alattam laknak!

6 megjegyzés:

Ahama írta...

Annyira gyönyörű lett a tőled kapott krizantémok közül az, amit hátra tettem :), dús és hosszan tartó a virágzata, vázába is hoztam be belőle, ott is virít már egy ideje. És amin meglepődtem, hogy édes, májusi virágokat idéző illata van.
Az a szegény ami előre került a félárnyékba és öntözve is trehányan volt, azért nem adta meg magát és most kezdi bontogatni a virágait :)

ezkriszti írta...

De jó!! Kimegyek megszagolom. Eddig mindig krizantém szagot éreztem csak. Nyáron a túl forró vagy száraz helyet nem szereti. Az őszi virágzása sínyli meg.

Vacskamati írta...

Jelzőnövénynek még az őszi kikerics is jó- tavasszal a levele, ősszel a virága jelzi a hagymákat.

Te mit csinálsz a gyöngyike leveleivel aztán? Levágod kora tavasszal? Olyan hervasztó, ahogy a téltől megviselve kornyadoznak a szép virágok mellett...

ezkriszti írta...

Szerintem nem szoktam levágni. Az biztos, hogy már több éve ott van, nemigen nyúlok hozzá és a sok virág vonzza a szemem. Majd megfigyelem magam kora tavasszal, de úgy rémlik, nem vágom le.

36évi írta...

Nekem van most cserépben ez a lila izé, és annyir szépen hajt, hogy bevittem a konyhába. Akkor ne fűzzek reményeket a virágzásához?

ezkriszti írta...

Honnan van? Alapesetben tényleg csak tavasszal virágzik, de már ősszel kihajt.