2009. szeptember 8., kedd

Kert - Telepítés folytatás

Mit csináltunk még múlt csütörtökön, amikor a kis bukszusokból hullámos ágyásszél lett? Elég sokat, de nem volt időm írni róla. Közben azért csattogtattam a fényképezőt.

Ha már így benne voltunk a munkában, átültettük az Agapanthust vagyis ékszerliliomot. Esedékes volt már, mert a cserepét teljesen szétrepesztette, szinte kidudorodott már felfelé, mindig lefolyt róla a locsolóvíz.
Ilyen volt előtte. Idén négy virág volt rajta, de picit gyengébb volt a száruk, mint tavaly. Lehet hogy a rosszabb körülmények miatt. Kellett már az az átültetés.


Leszedtük a cserepet. Jól benőtte.


Szétszedni esélytelen lett volna, úgyhogy lefűrészeltem egy fiókát. Most már két agapanthusom van. Egy nagy, meg egy pici. :-)


Az átültetés kicsit meggyötörte őket, de mire jön a hideg, gondolom összeszedik magukat.

Aztán vissza a bukszusokhoz. Most jön a helycserés támadás.
A nagyon kicsikből volt 8 darab. Mentek a nagy évelőágyás csücskibe, ahol volt 3 nagy bukszus. Oda azok túl nagyok voltak már. A három nagyból az egyik ment az utcai előkertbe a borbolya meg az aranyeső mellé. Ahová kigondoltam viszont volt egy árnyékliliom. Izibe kiástuk. :-)
Hála a koraősznek meg a jó agyagos földnek, gond nélkül lehetett pakolgatni őket.
Árnyékliliom ki, bukszus be. Hová tegyük az árnyékliliomot? Maradt az utcán, ott ahol korábban a növendék hibiszkuszok voltak.

Ültessük el a csíkos levelű díszfüvet is!
Nem egyszerű jószág, nagy is lesz, az volt a prekoncepcióm (mert volt olyan) hogy a szomszéd ház csücskéhez teszem, ahol a kétféle kő találkozását majd jótékonyan takarja, és a többi növényt sem csapja agyon a megjelenésével.
Nézzük-nézzük. Mégse lesz ez így jó. Pont olyan sárga mint a szomszédék frissen festett háza. Úgy fog kinézni mintha festékes lenne! Alapból is úgy néz ki, de ha fehér fal előtt lenne akkor azért elmegy. Szerintem. Nővérem pl. nem szereti, mivel pont úgy néz ki mintha festékes lenne. :-)
Ítélet. Nem tesszük ide. Valamit azért jó lenne. Ide került a kiásott két nagyobb bukszus. Nővérem összefogta egybe, aztán mentek az általam kiásott gödörbe. (Előtte némi építési törmeléket kibányásztam a földből.

Jó sokat dolgoztunk, főleg ő. Sokba lesz ez még nekem. :-)

Vera hazajött, megörült a változásoknak, rögtön lapátot ragadott és nekiállt ő is. Nagyon természetes neki a kert. Én meg orvul lefényképeztem.


A csíkos levelűnek is meg lett végül a helye, de azt majd legközelebb mesélem el.

8 megjegyzés:

gubike írta...

Továbbra is leld nagy és sok örömöd a kertben!

ezkriszti írta...

Köszi Gubike!

Névtelen írta...

Az agaphantus virított már? azt mondják, csak akkor virít, ha teljesen beszőtte a gyökér a cserepet. Nekem csak egyetlen virágot hoztt, meghagytam, hátha megérnek a magok, nem vágtam le.

ezkriszti írta...

Igen, idén négy virágja volt, de gyengébbek, mint a tavalyi 3.
Meglátjuk, jövőre fog e virágozni. A kicsi még biztos sokáig nem.

ccsigaház írta...

mit csináljak, ha az agaphantus évek óta nem virágzott? Már teljesen benőtte a cserepet, sőt a gyökerek, kilógtak, igy most mégiscsak átültettem. Napos helyen vannak, télen pihentetem, szóval mindent megteszek érte, de eddig egyetlenegy virágot hozott, azt is x éve...

ezkriszti írta...

Szia!
Nem voltam idáig, azért nem válaszoltam. A téli pihentetésen mit értesz? Nálam hideg, de világos helyen van télen, és mérsékelten locsolom, de szép zöld. Talán tavasztól adjál neki virágzást segítő tápot. Enyém is akkortól kezdett virágozni. Amikor a leanderek kaptak, adtam neki is egy kicsit.

ccsigaház írta...

ezt mind megtettem, mégse :-( pedig másoknál olyan gyönyörű....

ezkriszti írta...

Hát akkor már nem sokat tudsz tenni..."Fenyegesd meg", ha nem kezd virágozni szó nélkül elcseréled valakivel valami készségesebb virágzóra! :-)) Hátha megembereli magát. Az enyém is anyukámnál nem virágzott, nálam meg elkezdte.