2009. február 4., szerda

Kert - Mikroklíma

Hű, de tudományos címet kapott ez a bejegyzés.
Télen nincs sok csinálnivaló a kertben. Most lehet például kertes könyveket nézegetni, milyen stílus tetszik nekünk igazán, meg gondolkozni milyen növény hiányzik még. Nekünk pl. nagy fa, ami árnyékot ad.
Leírom milyen bokraink vannak. A kert pici, 540 nm, városi környezetben. Hiába szeretnék én mezőt, meg óriás platánt, meg patakot a kertvégében. Nemigen férnek el, úgyhogy maradok a realitásoknál.
Ami van és beváltak.
lombhullatók: orgona, aranyeső, labdarózsa, bordólevelű borbolya, kerti hibiszkusz, nyári orgona, fanyarka, füge, perzsa varázsfa (ősszel ültettem) no meg 8 tő csemegeszőlő.

örökzöldek: bukszus, kecskerágó, mahónia, tűztövis, smaragd tuja, másik tuja, (nem fogom most kikeresni a latin nevét) babérmeggy (az még nincs, de megvan már hova kerül!) Fenyőt nem ültetek. Van a szomszédban több óriási ezüstfenyő. Én is látom, de nem nálam foglalja a helyet. :-)

Mi köze az egésznek a mikroklímához, mikor igazándiból arról akartam írni?
Télen jól meg lehet figyelni, hol olvad el először a hó, illetve hol marad meg utoljára? Ha dér van reggel, hol látszik és hol nincs. Ebből elég jól feltérképezhető hogy a kertünkben melyikek a meleg részek és hol vannak hideg zugok. Nálunk a ház teljesen észak-déli fekvésű és a kert is napos. A ház déli falánál nagyon meleg van. Van egy kis csücsök, amit magamban Olaszországnak hívok. :-) Télen is a kert legmelegebb része, nyáron meg szabályosan forró. Ide tettem a fügét 2 éve, mondván ha valahol szeretni fog, az itt lesz. Télre sem takartam, és nem is szándékozom. Alá került kakukkfű, meg zsályák, levendulák, zöld cipruska. Csupa olyasmi ami bírja a nyári forróságot. A kert hátsó vége meg "Norvégia", arról majd máskor írok.

8 megjegyzés:

beszand írta...

Várom Norvégiát, mert mi kétszer ültettünk tujasort a leghidegebb részébe a kertnek mire végül is feladtuk. Akkor nem tudtam mire kellett volna figyelnem, sajnos.Ezért jó a blog, köszi vannak még hiányosságaim, tehát írj még!

Ahama írta...

:) köszönöm

Trudi írta...

Nekem a kert északi végében orgonasövény van, remekül takarja a szomszéd baromfiólait és nincs vele gond. Igaz télen nem zöld, mint a tuja, de viszont tavasszal tele van virággal. A tűztövis is jól bírja a hideget és gyorsan nő.

Amaranta írta...

Nálunik a ház előtt van dél, a ház mögött meg a kert végéig Tundra, mert még a szél is süvít!

ezkriszti írta...

No igen. Orgona meg tűztövis kell a kertbe.:)
Amaranta! Jó kis hazai bokrokkal is kéne próbálkoznotok, mint som, meg bodza, stb. Azoknak bírni kell a mostohább körülményeket is. Ha meg már megnőttek, a szelet is fogják tompítani.

Amaranta írta...

Mind a kettő tervbe van az éven. Imádom a bodzát és a húsos somot sem vetem meg. Nagymamám gyerekkoromban mindig befőzött somot, csak ő a piacon vette.

gubike írta...

Eleinte nem volt kerítés a házunk és a kórházkert között. 10,5 hektáron játszhattunk. Volt somfa-sor a járda mentén, alattuk ketrecekben rókák. Gyönyörű tölgyek, és egy magányos, sokszáz éves kislevelű hárs.
Minél öregebb vagyok, annál jobban hiányzik.

ezkriszti írta...

Vénséges hársfa. Az egyik gyengém.