2009. augusztus 31., hétfő

Időgazdálkodás - Link a sorstársaknak

Ezt a linket kaptam Vacskamatitól a sirámaimra. SZUPER. Köszi szépen. Azt hiszem, ez nálam is működni fog.

A link: http://charmed.animehq.hu/blog/2009/03/23/flylady-tedd-rendbe-a-lakasod-tedd-rendbe-az-eleted/

Mindenkinek küldöm akinek van lomtalanítanivalója/néha kuplerája!! :-) Magamra ismertem, mint izzig-vérig SHE.

Egy kis részletet bemásolok a blogból.

Marla szerint kétféle ember létezik.

  1. Sidetracked Home Executive (SHE) - vagyis a szétszórt otthonfelelős. Bepánikol, ha túl nagynak látja a feladatot maga előtt, és inkább neki se kezd. Bele lett nevelve, hogy csak akkor jó valami, ha tökéletesen megcsinálja, ezért inkább meg se csinálja. Gyerekkorában takarítással büntették, ezért semmi kedve rendet tartani, hiszen “semmi rosszat nem tett”. Vagy egyszerűen már a szülei is szétszórtak voltak, ezért ezt tanulta meg. A figyelme csapong, nehezen összpontosít. A program főleg nekik szól.
  2. Born Organised (BO) - vagyis rendszeretőnek született. Az ilyen embereknél minden élére van állítva, és nekik teljesen evidens, hogy kell rendet tartani egy lakásban, el se bírják képzelni, hogy másnak miért nem megy. Az ő fő problémájuk az, hogy képesek túllihegni a dolgot, és a tökéletességre való törekvésben kiégnek. A kis lépések segítik őket a mértéktartásban, és abban, hogy ne a tökéletesség uralja az életüket. A program nekik olyan szinten is segíthet, ha például a gyermekük SHE, és a program segítségével ahelyett, hogy elriasztják őket, meg tudják velük szerettetni a rendrakást mindenféle erőltetés nélkül. Tankönyvi példa például, amikor a BO szülő közli a SHE gyerekével, hogy “rakj rendet a szobádban”. Szegény gyerek teljesen megijed, hogy hol kezdje. Célszerűbb konkrét feladatokat adni, amik átláthatók és viszonylag hamar befejezhetők, ezáltal nem érzi úgy, hogy kilátástalan a helyzet, pl. szedjük fel a zoknikat a földről, tegyük el a könyveket, vagy akár játékot is csinálhatunk belőle: rakj helyére minden piros/gömbölyű dolgot.
A program alappillére a kis lépésekben való haladás (babysteps). Marla eredeti fogadalma, a mosogatófényesítés (shining your sink) is egy ilyen kis lépés volt. A mosogatófényesítéshez nem kell semmi különleges dolog, csak szép fényesre kell sikálni a mosogatót. Ha tele van mosatlannal, azt ki kell venni, és úgy (nem kell előtte elmosogatni!!). Ennyi. Az egész konyha jobban néz ki, ha csillog a mosogató. Az a csoda az egészben, hogy a tisztaság “terjed”, vagyis általában ha az ember kisikálja a mosogatót, akkor már körülötte is feltörölget valamennyire, vagy mégiscsak elmossa azt a két mosatlan bögrét. (De ha nem, az se baj.


A Flylady be is bepillantottam. Szerencsére tudok annyira angolul, hogy elboldogulok vele. Ha meg nem, megoldom. Na, puszi.

7 megjegyzés:

Kicsoda írta...

en most azt a flylady-t nezem, de az egesz rendet a honlapon kezdhetne:-) nekem zsufolt es osszevissza...

ezkriszti írta...

Mert előre szaladtál... Én kisikáltam a mosogatót. Szerencsére nálunk az nem neuralgikus pont. Hála a mosogatógépnek. :-)
Ebben mondjuk nagy konszenzus volt férjemmel, ha már hárman leszünk, lesz mosgatógép is.

A napi 15 perc lomtalanítás szerintem meg fogja hozni az eredményét.

Kicsoda írta...

igen elore szaladtam;-)
Nekem egyebkent pont forditott a modszer. 2hetente van egy nap, amikor van egy segitsegem (meg 2 hatramozditom) es aznap MINDENT kisuvickolunk. Dobbenetes, hogy utana nagyabol minimalis energia a fenntartasa es az utolso napra sem gaz meg a lakas;-)Nekem idegesito, hogy naponta valamit kitakaritok, de sosincs rend mindenhol.
A mosogatogep nalunk meg csak szoba sem jott, kint majdnem mindenhol van, es mikor egy helyen nem vol, mondtam, hogy vagy naponta mosogatok, ami sok, mert mindenki otthon eszik es meg otthon fozok:-) vagy sutok valamit, abban az idoben, Miklos ment szo nelkul es vett egyet;-)

kastanie írta...

Kösz a linket! Az a lomtalanítás kimondottan kedvemre való.

Livia írta...

Szia!

Nagyon örülök, hogy tetszett a bejegyzésem! :) A blogmon már tervben van egy FlyLady cikksorozat, hogy azok is követhessék a programot, akik nem tudnak angolul. Remélem, azzal még több emberhez eljut majd ez a remek életfelfogás, nekem sok mindenben segített. :)

Minden jót!

Via az Urban Eve blogról

Vacskamati írta...

Örülök, hogy tetszik.. :D Én már leteszteltem néhány háztartási menedzsert (beleértve a saját verziómat is) és messze ez a leghatékonyabb.. :D

Kicsoda, elsőre én sem találtam meg semmit. Szerintem mert olyan hasbavágóan lila minden, attól keveredik meg az ember. :)

Itt nem elsősorban arról van szó, hogy minden nap egy kicsit csinálsz, inkább arról, hogy minden nap egy kicsit haladsz előre. Mert kevesebb lesz a kacat, mert kialakul egy olyan mechanikus rutin, aminél nem kell gondolkodnod azon, jaj, most mit is kéne csinálni, hanem automatikusan működik, a ráfordított idő meg lerövidül... Emellett persze nem lehet megúszni a kampányszerű nagytakarításokat, legfeljebb nem a kacathalmok elpucolásával kell kezdeni. (De sztem te BO vagy, így nincs is miről dumálni.. egyszerűen nem is értheted a mi problémáinkat.. ;D)

Bob írta...

bármilyen megoldás érdekel, most, hogy elkezdtem a gyertya 3. végét is égetni (bárhol is legyen), de a honlap tényleg sokkot okozott, fúj, de nem szeretem az ilyen téglás összevissza izéket.... de ha azt mondjátok, nem adom fel....