2008. szeptember 27., szombat

Aszalás


Az ősz szépségei közé tartozik a körte, alma, szőlő, mogyoró.
És ezek mind vannak is a kertben, nálunk vagy anyukámnál. Ráadásul bio minőségben, körte meg annyi, amennyit nem tudunk megenni. Idén először kipróbálom az aszalást.
Vettem egy aszalót. A tegnap leszedett alma van benne. Még nem csináltunk ilyet, kiváncsi leszek milyen lesz. Holnap próbálom a körtét.

A szőlőből meg tettem a fagyasztóba. Anyukámtól tanultam és bevált.
Nála az a tömött, fekete, aprószemű fajta van (nem tudom a nevét) ami egyedül bírja a hideg tavaszt meg a permetezés hiányát. Ilyenkor érik. Amikor már kicsit unjuk (ezt apró betűvel illene írnom) nem nagyon fogy. Megmosom jó alaposan, leszemezem, és zacskóban megy a fagyasztóba, télen pedig a gyümölcssalátába. Ahol remekül mutat és finom is. :-)
Kérdezte már vendég, hogy ez a sötét bogyó áfonya? Bevallottuk, hogy szőlő, csak pici. :-)

3 megjegyzés:

Amaranta írta...

Na ilyen szőlőnk nekünk is van, most legalább tudom, hogy mit kezdjek vele, Nagyon köszönöm!

agibo írta...

Köszönöm én is a tippet a szőlőre! az aszalás eredményére nagyon kíváncsi vagyok. Én karácsonyra kaptam aszalót, aminek nagyon örültem, de a sárgabarackaszalás végeredménye egy kicsit lelohasztotta a kedvemet. Azóta nem próbáltam mást.

Névtelen írta...

Én bioenergiával aszalok (napsütés) csak az a baja a módszernek, hogy mire a besztercei szilvára sor kerülne, elfogy Csak tudnám, hogy a régiek hol aszaltak ősszel.
Próbáld ki a kandírozást, ha már van aszalód, megéri.