2008. december 16., kedd

Kert - Téli munkák

Télen nem sok munka van a kertben, úgyhogy rövid leszek. :-)
Őszi elmaradásokat megcsináltuk. Nagyon pici zöldségesünk sem volt teljesen felásva, most már kész. Tavaszig semmi dolog vele. Némi gereblyézés kellett újra, mert a szél még hozott leveleket meg nagy díszfűszárakat. Levágtam a csicsóka szárakat is, mert csúnya. Inkább nem nézegetem tavaszig. Valami őrületesen nagyra nőnek minden évben. Legalább 3 méter magasak voltak. A naspolya alól is kigereblyéztünk rengeteg hullott gyümölcsöt. Ment a kukába, komposztba inkább nem teszem, ahogy almamúmiákat sem. Annyi naspolyánk termett idén, amit nem győzünk megenni. Valami receptet kéne még keresni a felhasználásához. Vagy egy pálinkafőzőt!

A kert is szépen várja a karácsonyt. Akár hó is eshetne, igazán örülnénk neki, de nemigen mutatkozik jele.

Teleltetés:
A lakás bejáratánál van egy kb. 1 m* 1,5 méteres üveges, fűtetlen veranda, vagy zsilip. Én annak érzem. Átjáró a lakás és a külvilág között.

Itt remekül vannak a leanderek meg az ékszerliliom (Agapanthus ). Ilyen szép zöld télen is, úgyhogy örömmel nézegetjük a bejárat mellett. Szúrós, rondasárga/kopasz, télen nemegyszépségek (pl. angyaltrombita) az alagsorba vannak száműzve, meg nem is fér ide más. Nekünk is be kell férnünk.
December 1-én locsoltam őket, mértékkel. Onnan tudom ilyen jól, mert direkt akkor csináltam, hogy ne felejtsem el. Mostanában újra esedékes. Aztán már csak jövőre kapnak vizet. Megint hónap elején. Egy-két ilyen locsolás, és már újra tavasz lesz.

2 megjegyzés:

mmama írta...

Kriszti légyszives megmondani, hogy a leander miért tetvesedik folyton.
De csak az egyik, amelyik fent van.
Le sem tudjuk vinni akkora, ez az erkélyen szokott lenni. Örülünk ha bevonszoljuk a szobába.
A lenti ami kint szokott lenni a teraszon, most a nappaliban gyönyörű, semmi baja.
Már dohány lével mosogáltam a tetvest levelenként, de már feladom.

ezkriszti írta...

Távgyógyításra nem vállalkozom. :-)
Ha csak az egyiket szokta elkapni, akkor annak kicsit sanyarúbb lehet a sorsa. A leander nagyon makacsul tud tetvesedni, majd a leanderes fórumon utánanézek mit használnak rá a profik. Nem ma lesz, de megkeresem, jól jöhet még nekem is. Eddig a leanderek megúszták nálunk.