2008. augusztus 15., péntek

Gasztro

Hurráhurráhurrá! Ma nagy nagy öröm ért. Lehet, hogy utoljára voltunk Gasztroenterológián!
Nálunk a gasztro ugyanis a gyermek gasztroenterológia szakrendelés (de szép szó :-)) )
Ezt ki kell írni magamból, azt hiszem.
Az egész akkor kezdődött, amikor Vera 4 hónapos volt és csak szopott. Egyszer csak elkezdett véres székleteket produkálni. Mit ne mondjak ijesztő volt! Egyébként nem látszott rajta semmi szokatlan. Irány a gyerekorvos! Ő meg közölte irány a kórház, készüljek hogy ottfognak minket, ő meg felhívja őket telefonon. Pakoltam, bőgtem. Vizsgálatok, hosszú ultrahang, Vera ordított, mint akit nyúznak, vérvétel. Na, oda Laci vitte. Nem találtak igazán semmit, meg üres baba-mama szoba sem volt, ezért hazaengedtek minket. 2 nap múlva kontrol. Itt kaptunk időpontot a gasztroenterológiára. Doktornő közölte: -Na kedves anyuka, lehet kezdeni a diétát! Teljes tej, tejszármazék és tojás mentesség, és még hozzátette az olajosmagvakat is. Rakott kel, tejes kávé, ...sok-sok kedvenc kaja törölve az étrendemből. Akkor kezdtük vizslatni a boltban az élelmiszerek összetevőit. Újabb kellemetlen meglepetések. Például a chipsek. Nem létszükséglet, meg nem is igazán egészséges, de azért hetente egy zacsi sültkrumpli lecsúszna. Mindegyikben van tejpor is, kivéve a paprikásakat. Meglepetés. Elsőre azt gondolná az ember, hogy krumpli, sok só, némi segédE meg olaj. Nem. Nagyon sok mindenben, amiről nem gondolnám van tejpor, vagy tojáspor.
Szigorúan betartottam a diétát, Vera még mindig produkált időnként véres székleteket. Minden pelenkázás egy rémálom volt, vajon mit találunk. Aztán szép lassan tünetmentes lett, közben meg fejlődött. Kb. negyedévente mentünk kontrolra. Hozzátáplálás, új étel bevezetése sokkal eltolva a kortársaihoz képest. Elmúlt egy éves, mikor próbálkozhattunk a liszttel. Az se múlt el izgalom nélkül. Van a családban lisztérzékeny, genetikailag öröklődhet és nem lehet gyógyítani. Egy a teendő. Nagyon szigorúan és egész életében be kell tartani a lisztmentességet. Nagyon kemény és például közétkeztetés törölve. Szóval izgultunk, hogy ne jelentkezzenek tünetek a liszt bevezetése után. Szerencsére semmi! :-))) Ehet a kölök kenyeret. :-)))
Elmúlt 2 éves, amikor feloldást kaptunk savanyított tejtermékekre és trapista jellegű sajtokra. (kenhető sajtot inkább ne) Joghurt nem tetszett neki, sajt, tejfölös ételek igen. Húsvétkor kapott először Túró Rudit! Jeles esemény. Azt az áhitatot ahogy bontotta, meg kóstolta!! Ízlett neki. :-))
Ma mentünk kontrolra, azzal a reménnyel, hogy zöldutat kap a tojás. És igen!!!! Kipróbálhatjuk. Sőt. Nem kell mennünk kontrolra. Dokinő szerint nem indokolt a felülvizsgálat. Vagyis normális, korának megfelelő kaját kaphat. Nem kell vizslatni az összetevőket és jöhet a tojás! Persze, ha valamit észlelünk akkor menjünk. Férjem is, én is vigyorgunk rendesen azóta.
Vera közölte: -Tükörtojást akarok enni! Harapni fogom a tükörtojást. :-))
Annyira tartotta, hogy vannak dolgok, amiket nem ehet. Teljesen büszke vagyok rá ezügyben. Vendégségben is megkérdezte, ha valami újdonságot talált, hogy ilyet ehetek?
2 éves szülinapi tortájáról nem is beszélve. Decemberben van, akkor még se tojás, se tej. Milyen süti van amibe egyik se kell? Nem sok. Háztartásikeksz alapra tettem kókuszgolyókat körben, marcipándísszel. 2 gyertya a kókuszgolyóba szúrva. Reméljük a 3. szülinapjára igazi, habos-babos, jó cukros szülinapi tortája lehet. :-))
De először kap tükörtojást, :-) meg végre csinálhatok rakottkrumplit is. Ezer éve nem ettem. Vera meg még soha.

6 megjegyzés:

Quicksilver írta...

Hú, hát ez tényleg jó hír! Jó étvágyakat minden kajához, és remélem nem is fog kijönni rajta semmi ilyesmi megint.

Meg kell, hogy mondjam, én is csodáltam mindig, ahogyan betartotta ezt a nemehet dolgot, pedig sokszor látszott rajta, hogy mennyire megkóstolná az adott dolgot...

mmama írta...

Ó de jó ! A kis Vera inyenckedhet, Ti
meg legörditettétek magatokról a mázsás követ.
Neked legyen mondva, minden tiszteletem , mert ha Te nem akkor Ő
sem tartotta, tarthatta volna a diétát.

Ahama írta...

Édes kis hős kislány! Nagyon átérzem min mentetek keresztül és szívből örülök, hogy véget ért ez a rémálom időszak.

Cic írta...

Igazi hősök vagytok és remélem, hogy innen kezdve zöld utat kaptok mindenben! :-)

36évi írta...

Krisztikém!
Veled örülök, és szorítok, hogy ne legyen több ilyen gondotok.

Annyira jó, hogy leírtad, hál isten nekünk nagyon enyhe fehérjeallergiánk volt, el is múlt hamar, de biztos van, akinek ez a gondja és ezzel az írással erőt adsz, és látja, hogy van kiút.

Lánykát látatlanban is puszilom! :)

ezkriszti írta...

Köszönöm, hogy velem örültök! :-) Szerintem az összes szófogadását ebbe fektette bele, mert egyébként elég égetnivaló.
Tényleg nagy kövek voltak.